Acne

Acne

Acne is een aandoening waar rond de 80% van de wereldbevolking mee te maken krijgt. De aandoening gaat gepaard met mee-eters, puistjes en soms zelfs cysten. Mee-eters zijn meestal de boosdoeners voor de uiteindelijk vervelende en pijnlijke puistjes. Op de huid zit normaal gesproken een bacterie die prima zijn werk doet, tot deze vast komt te zitten in een verstopte porie. Door de talg komt er geen tot weinig zuurstof in de porie, waardoor de bacterie gaat groeien. Het lichaam wil deze bacterie bestrijden en zal daarom voor een ontsteking zorgen, het puistje.

Bij mensen met veel mee-eters is de kans dus groot dat er puistjes zullen ontstaan. Meestal zijn er bij acne dus mee-eters en puistjes te zien op de huid. De oorzaak van veel mee-eters ligt vaak bij de hormonen. Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren. Vaak door hormonale invloeden wordt tijdens de puberteit de talgklier groter en gaat meer talg produceren. Niet overal op de huid zijn evenveel talgklieren aanwezig. Hoog op de rug, op het voorhoofd en op de kin bevinden zich de meeste en de grootste talgklieren.

acne-close-up

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandeling van acne, mits de acne gelokaliseerd is in het gelaat, of ernstig genoeg op andere delen van het lichaam. De behandeling kan worden gedaan door een schoonheidsspecialist en kan tevens vergoed worden door uw zorgverzekering. De vergoeding is echter afhankelijk van zorgverzekeraar en/of aanvullende verzekering. De verzekering vraagt altijd of de schoonheidsspecialist bij de brancheorganisatie ANBOS is aangesloten en de registratie Acne Specialisatie heeft.

Tanja Verstraten Huidverbetering is in het bezit van deze aanvullende registratie, hierdoor kunnen acne behandelingen vergoed worden mits dit onderdeel uitmaakt van uw polis.
Let op: Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan een additionele verwijzing van een huisarts noodzakelijk zijn. Raadpleeg hiervoor uw eigen polis of zorgverzekeraar.

Handige links van zorgverzekeraars hierover:
CZ
VGZ
Zilverenkruis
Menzis

Waarom heeft niet iedereen evenveel last van acne?

Omdat diverse invloeden de mate hiervan bepalen, zoals:

  • Erfelijke aanleg
  • Hormonale factoren
  • Omgevingsfactoren
  • Druk door kleding op de huid

Waarom mag ik niet aan puistjes krabben of ze uitknijpen?

Bij het uitknijpen van puistjes of krabben eraan, kun je de bacteriën die de onsteking veroorzaken ook overbrengen op je gezonde huid. Hierdoor kan de ontsteking verergeren of uitbreiden. Bovendien kunnen hierdoor op termijn littekens ontstaan.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.